joi, 15 septembrie 2011

Yanni la Bucuresti, concertul bucuriei

Aflat in turneul de promovare a ultimului său album “Truth of Touch”, Yanni a ajuns aseară în faţa publicului român, prezent în număr impresionant de mare la Zone Music Arena. 
Artistul american de origine greacă şi-a respectat statutul de superstar new age, începând cu lista de 72 de pagini a riderului tehnic pe care staff-ul l-a trimis organizatorilor români şi culminând cu un spectacol magnific care a ridicat mii de oameni în picioare pentru a-l aclama.  Totul a curs ca o poveste, Yanni vorbind cu publicul, dezvăluindu-şi inspiraţiile, adresându-se uneori şi în română, împărtăşind emoţia de a fi şi a cânta pentru prima oară în ţara noastră. Ce ar fi însă Yanni  fără fabuloasa sa orchestră ? Cei aproape 20 de instrumentişti non-conformişti au ştiut să ne taie respiraţia cu câteva momente solo de înaltă virtuozitate. I-am remarcat pe violoncelistul Alexander Zhiroff, pe violoniştii Mary Simpson şi Samvel  Yervinyan, simpaticul şi energicul toboşar Charlie Adams (coleg vechi cu Yanni din vremurile trupei Chameleon) şi pe Victor Espinola, paraguayanul care ne-a arătat cât de rapid se poate cânta la harpă şi cum apollinicul instrument poate fi manevrat aproape ca o chitară. Vocea sopranei Lauren Jelencovich ne-a răpit într-un peisaj asiatic vibrant proiectat de acordurile piesei Nightingale. Din noul album s-au auzit piesa-titlu Truth of Touch, senzualele compoziţii Voyage şi Flash of a Color, Mist of a Kiss şi Yanni & Arturo, o electrizantă  fuziune de jazz şi latino cu trompetistul Jason Carder în prim plan, substituindu-l pe Arturo Sandoval. Nu au lipsit din setlist temele care l-au consacrat în anii ’80 Keys to Imagination şi Marching Season, piesele romantice scrise pentru pian The End of August, One Man’s Dream, balada dedicată mamei sale Felitsa şi nici splendidele evocări ale locurilor natale Acroyali (numele satului pescăresc în care s-a născut) şi Santorini, cea mai frumoasă insulă a Greciei, o posibilă rămăşiţă a misterioasei Atlantida, după cum Yanni a ţinut să ne precizeze.
Artiştii şi cei veniţi să-i asculte au trăit cu intensitate muzica. Mulţumirea şi plăcerea de a fi acolo s-au citit pe chipul tuturor. Promisiunea unei reveniri la Bucureşti anul viitor a fost primită cu un val de bucurie foarte vocal din partea spectatorilor. Dacă la începutul concertului, Yanni şi-a anunţat intenţiile de a ne face “să uităm puţin de griji, de problemele vieţii şi ale acestei lumi, câteodată prea cuprinsă de violenţă”, de a ne “aduce putere, optimism si mai multă pace”, în final ne-a reamintit că “toţi suntem aceeaşi, toţi suntem una, după cum muzica ne-a arătat-o azi, aici”.

P.S: te invit să vizionezi un clip pe care l-am montat la câteva ore după eveniment pentru a ilustra acest articol. Filmate cu o cameră foto, imaginile surprinse au o calitate tehnică slabă, dar transmit puţin din atmosfera concertului.  

3 comentarii:

YannInsideBrazil spunea...

Thank you for posting this comment! Yanni is the best and for sure the audience had the best time!

Kind regards from Brazil

back2source spunea...

Ola YannInsideBrazil, what a nice Yanni community you have in Brazil ! Many thanks for your warm commnent to my article ! Best wishes from Romania

Another Partisan spunea...

In case you want to see more of the concert, you can visit my post: http://www.mowiti.com/2011/10/13/yanni-truth-of-touch-concert-in-bucharest-video/