duminică, 16 decembrie 2012

The AQAL Sound

Ken Wilber văzut de Alex Grey
 Te atrag zonele de frontieră ale psihologiei ? Atunci e puţin probabil să nu te fi întâlnit cu figura prodigiosului Ken Wilber.
 L-am descoperit pe băncile facultăţii, datorită prelegerilor profesorului Ion Mânzat, şi de atunci s-a înfiripat o  discretă fascinaţie pentru viziunea integrală conceptualizată de   filosoful american. La un moment dat am cochetat cu ideea coagulării unui grup local de studiu asupra principiilor integrale, iniţiativă anevoioasă la acel moment şi pentru faptul că opera wilberiană era foarte puţin cunoscută în ţară. Dacă o mână de oameni dedicaţi unui asemenea demers nu s-a strâns, atunci a rămas  rost măcar de o emisiune pe subiect.
O teorie a întregului pare a fi Graal-ul oricărei abordări pluridisciplinare, iar modelul lui Wilber, deşi perfectibil, organizează sistematic o astfel de meta-perspectivă. Datorită nivelului foarte ridicat de sinteză la care operează, discursul lui Wilber se prezintă abstract şi sofisticat, chiar dacă premizele  sunt relativ simple. Dincolo de multitudinea de clasificări, diagrame, scheme de corespondenţe şi polemici academice, care abundă în cărţile sale, se poate desluşi  vocea filosofiei perene, articularea aceloraşi adevăruri atemporale exprimate într-un dialog cu ştiinţa secolului XXI. Opera e - şi aici - mai importantă decât autorul. Nelipsitele critici, necesare dealtfel în maturizarea oricărei teorii, au țintit uneori mai mult spre persoană decât spre argumente, însă zgomotul opiniilor nu ar trebui să împiedice pe nimeni să aprecieze magnitudinea intelectuală a scrierilor lui, îndeosebi a unor volume ca "Sex, Ecology, Spirituality ~ The Spirit of Evolution", "The Atman Project" şi "A Brief History of Everything" sau emoţionanta evocare din "Grace and Grit" ("Graţie şi Forţă", disponibilă în limba română). Valoarea teoriei integrale rezidă în aplicabilitatea ei, în faptul că oferă o hartă care-ţi permite să te orientezi în procese de orice fel şi la orice scală, de la lucrul cu potenţialele individuale până la strategii de politică globală. În jurul său şi a Institutului Integral pe care l-a fondat şi-au conjugat prezenţele artişti, oameni de ştiinţă, politicieni, călugări din marile tradiţii religioase, economişti, medici şi tineri idealişti.
Emisiunea pe care o vei asculta aici (înregistrare din 2006)  e o scurtă privire prin lentile wilberiene spre infinitul evoluţiei kosmice.

Notă: Despre AQAL-ul din titlu şi alţi termeni uzitaţi în teoria integrală poţi afla din următorul glosar:   AQAL

Niciun comentariu: