duminică, 18 noiembrie 2012

RetroElectro ~ In memoriam Robert Moog

Pe 23 Mai 2012 Google celebra naşterea lui Robert Moog (1934-2005) inserând pe pagina principală a motorului de căutare un mini-moog interactiv care permitea utilizatorilor să-şi încerce curiozitatea pe instrumentul virtual şi chiar să-şi înregistreze prestaţiile. Ideea s-a dovedit foarte populară şi a făcut un serviciu frumos memoriei marelui inventator american şi pionier al muzicii electronice. 
Spre finele anului 2005, la 6 luni după moartea sa, "Călătorii spre Infinit" l-a omagiat pe Moog într-o ediţie în care au primat  sunetele sintetizatoarelor create de el. Deşi echipamentele Moog au evoluat şi s-au diversificat substanţial de la sfârşitul anilor '60 până în prezent, am insistat în acest program pe frumuseţea analogică a sintetizatoarelor modulare Moog, printre cele mai neîmblânzite invenţii care au pătruns pe scena electronică. Oscilatoarele lor lăsau mult loc pentru  eroare umană, sunetul în continuă mişcare  fiind dificil de controlat, cu rezultate mereu diferite. Nu puteai cânta fără să le "încălzeşti" bine, fără să le dai timp să se stabilizeze. Până la apariţia tunerelor digitale cu greu puteai obţine o piesă pe care să o poţi interpreta peste câteva minute şi să sune identic cu prima încercare. Caracteristica aceasta dădea un farmec organic şi irepetabil interacţiunii cu sintetizatorul. S-a vorbit mult pe tema artificializării excesive a muzicii, a fost conturat spectrul unei arte dezumanizate, s-au emis opinii afectate de perspectiva dispariţiei artistului în universul tot mai complex al instrumentelor sale. În viziunea şi munca lui Robert Moog astfel de gânduri nu au rezonanţă : "nu am fost niciodată îngrijorat că sintetizatoarele ar putea înlocui muzicienii; în primul rând, trebuie să fii muzician pentru a face muzică folosind un sintetizator".   Pe acest ton optimist, te invit să ne bucurăm de o ambianţă electronică retro-temperată. Audiţie moognifică !

Notă: la un moment dat mi s-a atras atenţia cum că aş fi pronunţat greşit numele lui Moog în emisiune şi, pentru a evita eventuale alte astfel de observaţii, menţionez că această chestiune a fost clarificată de Moog însuşi într-un interviu pentru publicaţia Vermont Review: "Numele meu rimează cu vogue. Această pronunţie sună mult mai bine decât  mooo(g)-urile scoase de vaci".

Niciun comentariu: