joi, 23 februarie 2017

Arvo Pärt decorat cu Ordinul „Meritul Cultural”

Arvo Part, 20.02.2017

Compozitorul eston Arvo Pärt a primit pe 20 Februarie Ordinul „Meritul Cultural” al României în grad de Ofițer „în semn de apreciere pentru dăruirea, talentul şi spiritul inovator de care a dat dovadă în întreaga sa creaţie muzicală, precum şi pentru deschiderea arătată faţă de valorile culturale româneşti”, precizează decretul semnat de Președintele Klaus Iohannis.

 “Orice expresie a onoarei este o mare responsabilitate pentru cel care o primește. Asemeni aplauzelor, acestea pot fi înșelătoare. Mă simt profund onorat și responsabil, cu atât mai mult cu cât moștenirea culturală a României a fost întotdeauna aproape de inima mea. Prețuiesc îndeosebi tradiția spirituală adâncă și bine păstrată a Bisericii voastre Ortodoxe, care a jucat un rol important în viața mea”, a declarat Arvo Pärt la primirea înaltei distincții a Statului Român.

Ceremonia de acordare a medaliei a avut loc la Ambasada României din Tallin, Estonia.


Arvo Pärt este considerat cel mai mare compozitor eston contemporan. Născut la 11 septembrie 1935, în localitatea estonă Paide, a absolvit cursurile Conservatorului de Stat din Tallinn în anul 1963. Datorită neînțelegerilor avute cu autoritățile sovietice care au încercat să cenzureze opera sa de inspirație mistică, acesta a emigrat în anul 1980 în Occident, trăind alternativ în Germania și Austria. După redobândirea independenței Estoniei în anul 1991, Arvo Pärt a revenit în țara sa natală iar din 2010 s-a stabilit definitiv în localitatea Laulasmaa, unde, în anul 2015 a fondat Centrul care-i poartă numele.

Niciun comentariu: