duminică, 12 februarie 2017

Grammy cu turban

Grammy a ajuns la cea de a 59-a ediție, moment în care consemnăm și împlinirea a 30 de ani de la introducerea categoriei New Age în lista decernărilor. În 1987, primul câștigător desemnat al trofeului  Academiei Americane a Artelor și Științelor de Înregistrări pentru cel mai bun album New Age a fost „Down to the Moon” de Andreas Vollenweider. Compozitorul elvețian a concurat atunci cu Jean-Michel Jarre („Rendez-Vous”) și Paul Winter („Canyon”).
Festivitatea de la Los Angeles, care se desfășoară chiar în momentele în care scriu aceste rânduri, ne-a oferit o nouă surpriză. Enya („Dark Sky Island”), Vangelis („Rosetta”), Peter Kater & Tina Guo („Inner Passion”), White Sun („White Sun II”) și John Burke („Orogen”) au intrat pe lista finaliștilor.

Grammy 2017 The Best New Age Album Nominees from Marius-Christian on Vimeo.

Câștigătorul ales de juriul Grammy pentru cel mai bun album New Age este White Sun II, al doilea volum realizat de colectivul White Sun. Toți membrii acestui proiect aparțin religiei Sikh, identitate pe care o afișează în vestimentație și repertoriul ales. White Sun II este o colecție de mantre specifice tradiției inițiate de Guru Nanak, fondatorul Sikhismului, în India medievală. Interpretarea contemporană oferită de Gurujas, Harijiwan și Adam Berry se înscrie într-un stil new age popularizat în anii 80 de Singh Kaur (Lorelei) și de Snatam Kaur în anii 2000. White Sun II a avut parte de un parcurs foarte bun încă de la lansare, devenind #1 în clasamentele Billboard, Amazon și iTunes.
Deși apreciez muzica lor, consider că juriul Grammy a comis încă o dată o nedreptate față de marii artiști ai genului new age. Mă gândesc, desigur, la Vangelis, nominalizat de două ori și pierzând de fiecare dată în fața unor muzicieni talentați, dar aproape obscuri (1998 în fața lui Michael Hedges, 2017 în fața White Sun). Dacă nu ați auzit încă de White Sun nu sunt surprins. Acesta e clipul promoțional al celui mai bun album New Age la a 59-a ediție a Premiilor Grammy.

Niciun comentariu: