marți, 7 martie 2017

Bach à la Enescu


Ieri a fost lansat la Librăria Cărturești Verona din București un album postum Adrian Enescu. „MyBach” este cel de-al patrulea disc din seria Enescu publicat de A&A Records în colaborare cu Fundaţia MUZZA, după „Bird in Space” (2013), „Invisible Movies” (2014) și „Funky Synthesizer 2.0” (2015). Așa cum sugerează și titlul, colecția are ca punct de plecare piese de J.S.Bach reorchestrate în diverse genuri: electronic, jazz, world și pop-rock. Proiectul început de Adrian Enescu a fost finalizat de Cristian Lolea, compozitor de muzică de film și contemporană care trăiește din 2011 la Varșovia. „Deşi eram foarte apropiaţi şi ne împărtăşeam mereu gândurile şi planurile muzicale, n-am apucat să şi lucrăm împreună. Până la “MyBach”. Au fost câteva luni extrem de intense alături de energia muzicii lui Adrian Enescu. Restul se aude pe cele douăsprezece track-uri…”, a spus Cristian Lolea.
La realizarea proiectului au mai colaborat chitaristul de origine română Radu Goldiş, stabilit din 1980 în SUA, actriţa Adina Popescu, soţia lui Adrian Enescu, şi soprana Liliana Irina Calora.
Nu te aștepta la un album de prelucrări în care structura compozițiilor originale să fie loial urmată. „MyBach” este mai degrabă un experiment personal inspirat de Bach, o interpretare fusion à la Enescu, Adrian Enescu. Convinge-te ascultând un scurt preview.

Un comentariu:

Anonim spunea...

marius,
am ascultat albumul; unul din cele mai bune de world music/fusion din ultimii ani; pe alocuri e ca si cum o banda de lautari descopera pe bach si alte civilizatii musicale, abandoneaza viorile si trec la sintesizere si se apuca si canta din muzica popoarelor, totul ramanand arhetipal romaneste/balcanic,
bucatile sun dance si blow up sunt Enescu in stare pura.
Nu stiu cine promoveaza albumul, nu am vazut vreo miscare, pe amazon nu e - dar ar merita o soarta mai buna
marius