joi, 9 martie 2017

O zi din viața lui Ewan Hofmann. Interviu cu Ioan Titu (aka Silent Strike)


Ioan Titu, protagonistul muzicii Silent Strike, ne propune un proiect nou, pur electronic și totalmente ambiental. „dayone” este numele albumului recent lansat sub semnătura Ewan Hofmann, o producție pe cât de minimalistă în discursul muzical, pe atât de opulentă cantitativ: 24 de piese totalizând 24 de ore. Experimental și dens, „dayone” oferă o combinație complexă de stiluri ambientale din care se remarcă preferința pentru drone ambient și space. Poți regăsi influențe din Brian Eno, Steve Roach, VidnaObmana, Aphex Twin, Biosphere sau Lustmord, precum și ostinații psihedelice care amintesc de muzica electronică  de la începutul anilor '70. Audiția „dayone” poate funcționa și ca un soundtrack, pentru că piesele oferă un fundal abstract potrivit pentru proiecția de imagini interioare.  
Am fost plăcut surprins de apariția proiectului, motiv pentru care l-am invitat pe Ioan la un interviu concis despre Ewan Hofmann și „dayone”. 

Te-ai lansat într-un proiect ambiental nou, consistent, pe care l-ai asumat sub numele Ewan Hofmann. Ce te-a făcut să alegi o astfel de mutare, mai nișată decât ceea ce realizezi cu  Silent Strike?

IT: Am mai avut acum câțiva ani un proiect mai nișat, intitulat Silent Bass și chiar în cadrul proiectului Silent Strike am colaborări un pic mai greu de digerat față de majoritatea pieselor. Nu există o regulă clară. Compun și în zone mai puțin cunoscute publicului Silent Strike. Anul trecut am avut muzică semnată pentru piesa „Refugiul” (regia Horia Suru) de la Teatrul Odeon. Acum lucrez la muzica filmelor independente „[nothing] About Love” (regia Florin Piersic Jr) și „Caihong City” (regia Florina Titz). Urmează să produc muzică pentru nume mai mult sau mai puțin nișate.

Dayone înseamnă o colecție de 24 de ore de muzică atmosferică partajată în 24 de piese. 
Care e conceptul acestei producții ?

IT: Proiectul va conține doar albume de 24 de ore. Următoarele nu vor fi neapărat partajate la fel, dar mereu vor fi cu timp total de o zi, nu mai lungi sau mai scurte.

Cât timp ți-a luat să faci „dayone”?

IT: De când mi-a venit ideea, am lucrat aproximativ două luni, dar aveam destule materiale deja compuse.

Cum ți-ai ales pseudonimul Ewan Hofmann ?

IT: Inițial am căutat un nume oarecare, cumva universal, dar poți găsi trimiteri:  Hofmann - Albert Hofmann (n.ed.  - om de știință elevețian, „părintele” LSD-ului), Ewan - Ioan.  Însă nu acestea sunt neapărat asocierile. 

Ce artiști din zona electronic space și ambient drone asculți? Care dintre ei te-au inspirat și influențat mai mult?

IT: Biosphere.

Va urma și daytwo?

IT: Sub acest nume, nu, dar îmi face mare plăcere să creez muzică pentru acest proiect și cu  siguranță vor urma și alte "days".

Albumul „dayone” este disponibil pentru audiție și cumpărare pe platforma digitală Bandcamp.

Niciun comentariu: